And the show goes on. Antidepp från helvetet…?

Och fortsättningen följer. Orden som rinner genom fingrarna och vill ut på den vita sidan. Fylla tomheten med betraktelser. Återberätta det som finns att återberätta.

Från forum på nätet:

”Så vad är det då som skiljer problematiken med benzodiazepiner och antidepressiva läkemedel? Varför är läkarna så ohyggligt rädda att skriva ut lite Stesolid till en människa med svår ångest, och så ohyggligt glada att sätta in Efexor?

Båda medicinerna är beroendeframkallande. Den ena ger abstinenssymtom, den andra utsättningssymtom. En läkare jag pratad med menade på att benzodiazepiner även ger kroppslig abstinens, och att man bygger upp en tolerans. Ja men så uppträder ju antidepressiva läkemedel också, kroppen anpassar sig, och man måste höja dosen, sen sitter man och kräks och svimmar och vill döda sig själv när man sätter ut medicinen, dessutom med en orolig tarm, jag menar – är inte det kroppslig abstinens? Jag tror att den enda anledningen är att benzodiazepiner används i missbrukskretsar. Men ska verkligen en människa med svår ångest nekas en gnutta lugn på grund av det? Ska hon få betala priset?

Topp-lista på de läkemedel som har fått flest rapporter om utsättningssymtom.

1. Paroxetin (Seroxat) AD 2003
2. Venlafaxin (Efexor) AD 1058
3. Alprazolam (Xanor) BDZ 842
4. Sertralin (Zoloft) AD 585
5. Hyoscin (Egazil) Tarm 519
6. Fenfluramin (Fenfluramin) Cent.st. 450
7. Fluoxetin (Fontex) AD 402
8. Tramadol (Nobligan) Opioid 389
9. Fentermin (Fentermin) Cent.st. 371
10.Metadon (Metadon) Opioid 316
11. Lorazepam (Temesta) BDZ 282
12.Dexfenfluramin (Dexfenfl.) Cent.st. 277
13. Diazepam (Valium) BDZ 192
14. Triazolam (Halcion) BDZ 188
15. Clonazepam (Iktorivil) BDZ 112

Förkortningarna betyder:
AD – Antidepressiva läkemedel
BDZ- Benzodiazepiner
Cent.St -Centralstimulerande/bantning
Opioid – Starkt smärtstillande läkemedel”

Hallå, hallå, HALLÅ! Min medicin, den ligger på plats nummer TVÅ! Och jag ska bara sluta med den, bara sådär eller ännu hellre fortsätta med den, om psykiatrin får välja. Fastän den äts i kombination med litium (mot bipolär sjukdom) som INTE får kombineras med läkemedel som kan orsaka manier såsom venlafaxin/efexor. Och dessutom äter jag concerta (mot ADHD) som också kan vara maniframkallande. En omöjlig kombo. Och om man tittar på biverkningarna från velafaxin så är många av dem misstänkt lika de kriterier som behövs för att bli diagnostiserad med bipolär sjukdom. Skumt. Är jag ens bipolär, eller är det bara en biverkning av antidepp från helvetet?

”Om du samtidit med venlafaxin tar andra läkemedel så ökar risken för dig att drabbas av vissa biverkningar. T.ex. löper du en större risk att utveckla serotonergt syndrom. Berätta alltid för din läkare om du tar andra läkemedel än venlafaxin, då kan han eller hon ge dig de bästa möjliga förutsättningarna för att bli frisk. Tar du något av följande läkemedel så kan de påverka din behandling med venlafaxin och det är mycket viktigt att du berättar det för din läkare innan du börja ta tabletter med venlafaxin.

MAO-hämmare (Monoaminooxidashämmare)
Tripataner
Andra antidepressiva läkemedel t.ex. SSRI-preparat eller tricykliska preparat

Det samma gäller för läkemedel som innehåller något av följande ämnen:

LITIUM
linezolid (antibiotikum)
moklobemid (MAO-hämmande preparat)
sibutramin (viktminsknings preparat)
tramadol (smärtstillande)
johannesört (naturläkemedel)
tryptofan (mot sömproblem)

Och även serotoninpåverkande preparat tex MDMA, LSD. (Även alkohol)”

And the show goes on. Forever. Snälla, snälla, snälla ta mig på allvar. Jag är rädd för mina mediciner. Pratar med min terapeut om min rädsla eftersom psykiatrin inte vill besvara mina frågor. Hon råder mig att fortsätta med allt, vill inte klampa in på psykiatrins område. Jag simmar i vanmakt. Vill bli frisk nu. Vill få hjälp. Vill sluta äta mediciner som kanske inte ens hjälper. Är jag ens bipolär? Kommer jag någonsin kunna sluta äta venlafaxin? Vilka mediciner behöver jag faktiskt? Bara frågor men inga svar. Vet jag bäst själv? Borde jag studera till farmaceut? Bli psykiatriker?  

~ av S på juli 25, 2012.

5 svar to “And the show goes on. Antidepp från helvetet…?”

 1. Jag hamnade på hjärtmottagning med hjärtrusning av venlafaxin. Otäckt. Fick det klassat som läkemedelsskada.

 2. Har också hamnat på sjukhus pga efexor. Glömde ta en tablett och dagen efter var jag helt utslagen, jag kunde inte göra någonting bara ligga ner och stirra in i väggen, var så yr och illamående och hade ont i hela kroppen och huvudet och förvirrad och det var helt vidrigt.
  När jag kom in till akuten gjorde de massor av tester, fick röntga hjärnan och fick ta ryggmärgsprover, blev stucken i ryggen SJU gånger det var något av det värsta jag varit med om. Läkarna var helt förvirrade de med, alla mina symptom tydde på att jag hade en inflammation i hjärnan och de tyckte att det här var väldigt allvarligt.
  Efter någon dag var jag bättre igen (tog ju medicinen som vanligt då) och fick åka hem så länge. När det kom tillbaka två gånger till och jag då kunde koppla det med att jag missat en tablett så fick jag helt panik.
  Jag hatade alla mina mediciner innan men min läkare verkade älska att ge mig piller för så fort jag ville sluta med något höjde hon dosen och gav mig ännu en sort.
  Efexoren åt jag nästan dubbelt så hög dos av som är tillåtet, på hennes inrådan.
  När jag sa att jag tänkte sluta med alla mediciner för att de bara gjorde mig sämre fick jag välja mellan att bli inlagd eller LPT:ad.
  Slutade med lyrican när jag var inlagd, så fort jag kom hem slutade jag tvärt med alla andra tabletter också.
  Jag förstår att jag blev så dålig som jag blev för att jag slutade tvärt med allt, jag var sängliggande i två och en halv månad och det tog ett år innan stötarna i huvudet var borta och jag kunde orka en hel dag utan att nästan svimma av utmattning.
  Det är tre år sedan jag slutade nu och jag ångrar det INTE.
  Fy fan, du har verkligen rätt, det är en medicin från helvetet.

 3. Oh shit. Min syster har precis kommit upp i maxdos av Efexor…

 4. Shit, precis de kombon har jag. Efexor, Litium, Lyrica. Men att det skulle vara svårare att sluta med Efexor än Iktorivil kan jag intyga att det är väldigt fel, jag har gått ”cold turkey” på båda så den listan är nog inte helt att lita på.
  Men min PAL vill att jag skall trappa ner Efexorn extremt långsamt nu,

  Jag känner igen mig i det du skriver också, jag har fått diagnos Bipolär UNS men undrar om det ens är sant eller om det är något de satt bara för att min far var Bipolär.

  Kämpa på!

 5. jag har ätit maxdosen av efexor i väldigt många år, tillsammans med andra meds som kommit och gått. efexorn är den enda som varit konstanten. men jag började med voxra oktober förra året så jag har långsamt trappat ner till 75 mg efexor, senast i april sänkte jag till just den dosen och jag har gått igenom precis alla utsättningsbiverkningar som du skrev i förra inlägget. jag har bara känt det som att jag har haft en depression igen, inte tänkt på att det varit utsättning.. jag har ändrat dos i efexor förr liksom. men nu efter flera månader på 75 mg tror jag att kroppen har vant sig och jag kommer inte sluta med efexor helt, jag blir deppig med en gång om jag glömmer ta dagsdosen – och det trots att jag äter voxra
  tänk att jag ätit 300 mg och ibland tryckt i mig 375 på eget bevåg
  jag hoppas det går bra för dig

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: