DMS-IV

 
Inlägg Svara med citat

Bakgrund.Inom depressions sjukdomar finns vad som kallas bipolära sjukdomar, lättare kallad manodepressiv sjukdom. Internetmedicin, för medicinsk personal skriven av medicinsk personal hävdar att 1 % av den vuxna befolkningar lider av bipolär sjukdom. Medan läkemedelsföretaget Astra Zeneca hävdar att ca. 3 – 4 % procent av befolkningen lider av sjukdomen. GlaxoSmithKline, ett läkemedelsföretag som bedriver forskning och som även skrivit en bok i ämnet bipolär sjukdom menar att att ungefär 5 %, 450.000 personer i Sverige lider av en bipolär sjukdom idag.

Vad är en bipolär sjukdom?
Bipolär sjukdom är en kronisk sjukdom som påverkar och gör att man har ett växlande förlopp i stämningsläget. Delvis att man som människa växlar från att vara 1) deprimerad till t.ex. att vara 2) manisk eller 3) hypomanisk.

Och för att kunna bli diagnoserad för sjukdomen utgår man från den amerikanska diagnosmanualen DSM-IV som används i hela världen.

DSM-IV:

1. Depression.
Nedstämdhet sänkt självkänsla, tankar kring självmord och oförmåga att känna glädje är några kännetecken när det gäller depressioner. Enligt DSM-IV för egentlig depression skall minst fem av följande symtom under samma tvåveckorsperiod där minst ett av symtomen nedstämdhet eller minskat intresse eller minskad glädje måste föreligga.

1. Nedstämdhet
2. Klart minskat intresse eller minskad glädje
3. Betydande viktnedgång, eller viktuppgång > 5 %/månad
4. Sömnstörning varje natt
5. Psykomotorisk agitation eller hämning
6. Svaghetskänsla eller brist på energi
7. Känslor av värdelöshet eller skuldkänslor
8. Minskad tanke- eller koncentrationsförmåga eller obeslutsamhet
9. Återkommande tankar på döden, återkommande självmordstankar, självmordsplaner

2. Mani.
Motsattsen till depression är mani. Där individen har mycket överskottsenergi, man kan ge sig in i stora projekt, man är inspirerad, engagerad, och känner en stor självkänsla. De som upplever manier utifrån upplever de maniska som orealistiska, oresonliga och ibland otrevliga. De maniska är ofta påträngande och bemöter kritik med vredesutbrott och ilska. Manier kan vara i gränslandet till psykotiska och kan ge den maniska hallucinationer.

DSM-IV för mani är under en period på minst en vecka är sinnesstämningen abnormt förhöjd, expansiv eller irritabel. Samtidigt skall ska minst tre av följande sju symtom finnas med i bilden.

1. Förhöjd självkänsla eller grandiositet (”Jag är bäst och alla andra är skitsåliga!”)
2. Minskat sömnbehov (ofta svårt att somna in)
3. Ökad pratsamhet eller svårigheter att hålla tyst (säger fel sak till fel person) 
4. tankeflykt eller upplevelse av tankerusning (många tankar samtidigt) 
5. lättdistraherad (uppmärksamheten dras lätt till ovidkommande stimuli)
6. Ökad målinriktad aktivitet, idéer, projekt  (”många bollar i luften”)

7. Ger sin in i lustbetonade aktiviteter som tenderar att leda till obehagliga konsekvenser (t.ex. köpgalenskap, omdömeslösa invensterngsplaner, sexuella felsteg.

3. Hypomani.
Hypomani är ett ”lättare” tillstånd i jämnförelsevis till maniska episoder. Men många patienter tycker att de kan ta ”för” sig under detta tillstånd. De får mycket gjort. Det kan upplevas som något ökande kreativt och produktivt. Neckdelen med detta tillstånd är att personen kan bränna ut sig och man tar på sig mer än man kan slutföra och man inte tänker sig för riktigt.

DSM-IV beskriver Hypomani som samma symtom vid maniska episoder d.v.s indvidens sinnestämning förhöjs , expansivt eller irritabelt och minst tre av av de sju symtomen ska finnas med.

1. Perioden skall ska ha längd på minst 4 dagar
2. Perioden skall medföra en tydlig förändring på patientens normala sätt att leva
3. Perioden får däremot inte vara så allvarlig att den orsakar påtagliga funktionsförändringar
socialt eller i yrkeslivet. Förändringen i sättet att fungera kan för vissa innebära ökad effektivitet, prestationsförmåga eller kreativitet. Men för vissa kan hypomani orsaka en viss social och yrkesmässig funktionsnedsättning.
4. Perioden får inte vara så allvarlig att den motiverar sjukvård
5. Psykotiska symtom får inte finnas

Den sista av DSM-IV kriterium i bipolär sjukdomarna heter blandepisoder. Till denna episod är det vanligt att sjukdomsbilden tillhör oro, ängslan, snabba kast i stämningsläget och psykotiska symtom. Den intensiva aktiviteten och plågsamma känslokasten skapar ofta en hög självmordsrisk. Och de psykotiska symtomen som är vanliga i sjukdomen bidrar tyvärrtill att den korrekta diagnosen diagnosen inte kan sättas. Det är vanligast att människans poler vänder snabbt mellan maniska och depressvia fasen. Vilket gör det svårt att sätta rätt diagnos. I Sverige använder man sig i vardags av ordet cykloid psykos när man talar om blandepisoder. (Episoder av både mani/hypomani och depression samtidigt även utan psykotiska inslag är den allvarligaste formen av bipolaritet, med störst risk för suicid.)

 

 

 
http://www.geocities.com/svennefredde/sidaett.html (samt bearbetad av babyborderline)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: