Psykisk misshandel

Psykisk misshandel

Den psykiska misshandeln i en relation förnekas eller förminskas ofta. Psykisk misshandel ger inga synliga spår och människor runt omkring ser endast ytan av en vanlig relation. Den man som psykiskt misshandlar kvinnan han är tillsammans med suddar ut alla fasta hållpunkter och referensramarna för vad som är rätt och fel blir skeva. Kvinnan sätts ur spel, blir förvirrad och tvivlar på sig själv. Självkänslan urholkas och mannen är mån om att hålla kvar den ojämna balansen för att upprätthålla sig själv som den som har kontroll och makt.

Exempel på mannens psykiska misshandel mot kvinnan:

– Hotar henne
– Skriker åt henne
– Svär åt henne
– Använder skällsord till henne
– Frågar ut henne vad hon har gjort
– Kontrollerar var hon går
– Ser ut och uppträder på ett visst sätt som upplevs hotfullt för henne
– Försöker provocera fram gräl
– Kritiserar henne
– Kritiserar hennes familj och vänner
– Begränsar hennes sociala liv
– Får henne att känna sig underlägsen inför andra människor
– Medvetet se till att hon har ont om pengar,/utnyttjar det faktum att hon inte har pengar
– Får henne att känna sig sexuellt otillräcklig
– Låtsas att vara på väg att slå henne utan att göra det
– Skriker åt barnen
– Hotar att göra barnen illa
– Använder barnen mot henne i en konflikt
– Hotar att skada ett husdjur

Olika typer av psykisk  misshandel

Kontrollerande

Han vill ha kontroll över vem du pratar med, vem du umgås med, vilka kontakter du har på msn. Han vill alltid veta var du är och vad du gör. Han blandar sig i dina studier, ditt arbete. Han kan hindra dig att få t.ex. läkarvård. Han är överdrivet svartsjuk och kommer med obefogade anklagelser. Han försöker hindra dig att ha bra kontakt med din familj och dina vänner. Han hindrar dig att få en bra kontakt med hans familj och vänner. Han kan tvinga dig att begå olagliga handlingar. Han kan hota att skada dina anhöriga eller din egendom om du inte gör som han säger.

Känslomässig utpressning

Han spelar på dina känslor för att få dig att göra som han vill. Så här kan det låta: ”Välj mellan mig och din mamma!” ”Om du verkligen älskade mig så skulle du stanna hemma och inte springa ute med dina väninnor” ”Om du inte går ner i vikt så lämnar jag dig!” ”Du tänker bara på dig själv! Vad ska jag göra när du bara bryr dig om din karriär?” En annan variant är att han vägrar visa ömhet eller ha sex med dig tills du går med på hans krav.

Oförutsägbarhet

Han får plötsliga utbrott utan någon konkret anledning. Han reagerar helt olika på samma situation från gång till gång. Vad han sa i går gäller inte i dag. Hans humörssvängningar gör att du aldrig kan veta vad som ska hända härnäst. Han startar bråk med dig utan att ni är oense om någonting. Du känner dig rädd och på helspänn när du väntar på din partners nästa utbrott- som kan komma när som helst!

Sexuellt ofredande

Han tvingar dig att ha sex då du inte vill. Han tvingar dig att gå med på sexuella handlingar som du tycker är obehagliga. Om du säger nej så hotar han dig med våld eller med att skaffa en annan kvinna som ställer upp.

Får dig att verka galen

Han förnekar saker som ni båda vet har hänt, till exempel att han har kränkt dig. Han påstår att du ljuger eller inbillar dig. Han får dig att tvivla på det du hört och sett, till och med tvivla på ditt förstånd. ”Det har jag aldrig sagt!” ”Du måste vara galen” ”Du hittar bara på!”

Hot om fysisk skada

Han slår sönder saker i ert hem. Han hotar att skada dig eller någon du tycker om. Han kör bil så fort och vårdslöst att du fruktar ditt liv när han är arg.

Ekonomisk misshandel

Du måste lämna dina pengar till honom, och sedan får du böna och be om litet fickpengar. Han bestämmer själv över er ekonomi. Du har inget bankkonto som du disponerar själv. Du har ingen insyn i ekonomin. En annan variant är att han låter dig betala alla räkningarna och först då du ber honom ger han dig mycket motvilligt en mindre summa. Vad han gör med resten av lönen tycker han inte du har med att göra.

Kränkande förväntningar

Han kräver orimliga saker av dig, t.ex. att du ska vara sexuellt tillgänglig hela tiden och att du bara ska ägna dig åt honom. Du ska släppa allt du har för händer så snart han vill ha någonting av dig. Han är aldrig nöjd hur mycket du än anstränger dig.

Kränkande namn

Han kallar dig bitch, slampa, hora, idiot eller andra nedsättande ord.

Undanhållande

Han undanhåller sina känslor. Han kan tiga flera dagar i rad utan att tala om vad som är fel. Han tycker att många saker inte angår dig. Han får dig att undra vad han känner för dig. Han vägrar planera framtiden med dig. Han vägrar visa ömhet. Försöker du prata med honom så tiger han eller svarar något som t.ex. ”Det finns inget att prata om” eller ”du är ändå inte intresserad”

Anklagande

Han anklagar och förebrår dig. Han behandlar dig som om du vore hans fiende. ”Du vill bara ha problem” ”Du attackerar mig” ”Du lämnar mig aldrig ifred”.

Blockerande och avledande

När du försöker prata med honom om något du tycker är viktigt så blockerar han dig. Exempel: ”Vem frågade efter din mening?” Skitsnack!” ”Du tror att du vet allt” .

En annan variant är när han ändrar samtalsämnet och ser till att du måste försvara dig från hans anklagelser: Till exempel: Du frågar vart hushållspengarna tagit vägen och får något av de här svaren: ”Du är bara ute efter mina pengar!” ”Jag är utled på dina klagomål!” ” Men du har ju inte gjort något på XX år själv” Han avleder dig nästan omärkligt från det ursprungliga ämnet och du får aldrig något svar på det du ville diskutera. Det slutar med att du känner dig förvirrad och frustrerad.

Trivialisera

Det du tycker är viktigt är bara strunt. Det du lyckats med betyder ingenting. Han gör ner dina tankar, känslor och det du lyckats med.

”Du har fel”

Du uttrycker dina åsikter eller berättar om hur du upplever något. Han säger bara emot och hävdar att du har fel. Exempel: Du: ”Det är litet kallt i kväll” Han: ”Det är inte kallt, det är kyligt!” Eller: han: ”Serveringen tog för lång tid” Du: ”Jag tyckte inte vi väntade så länge” Han: ”Du har fel!”

Han gör sig rolig på din bekostnad

Han säger saker som kränker eller sårar dig och när du talar om det så får du höra ”tål du inte ett skämt eller?” Det här är ett slag under bältet, särskilt om han gör det inför andra människor.

Han glömmer och ignorerar

Han ”glömmer bort” det ni kommit överens om. Han gör aldrig de saker han lovat dig, utan säger att han snart ska göra det men nu när du tjatar så tappade han lusten. Det kan ge dig en hel del bekymmer men han viftar bort dig med något som t.ex. ”alla glömmer ibland, ska du döda mig eller?” Detta är ett passiv-aggressivt beteende, ett sätt att visa fientlighet och komma undan med det.

Ständig kritik och anklagelser

Han kritiserar och anklagar dig för en massa saker. Du är för känslig, för uppkäftig, för tjock, för smal, för pratsam, för tystlåten. Du är korkad. Du är aldrig nöjd. Kritiken kan också komma mer inlindad som ”goda råd”, när han gör sken av att ”vilja hjälpa dig att förbättras”. Det är väldigt tärande på självkänslan att ständigt höra vad det är för fel på en. Han kan också berätta om dina misstag då ni umgås med andra och få dig att känna dig dum.

Order

Han pratar till dig som om du vore hans tjänarinna. ”Städa upp här” ”Du tar inte på dig den där klänningen” ”Nu går vi!” ”Ingen diskussion!”

Är jag psykiskt misshandlad? (Några ledtrådar)

* Beteendet återkommer

* Avsikten är att förödmjuka och nedvärdera snarare än att man framför ett klagomål

* Avsikten är att dominera och kontrollera, inte att ge konstruktiv kritik

* Misshandlaren har en allmänt respektlös inställning till dig. Det handlar inte om att han påpekar EN sak som han inte tycker om.

*Ditt liv går ut på att försöka förstå vad han vill, hur du kan göra honom nöjd.

*Du vet inte riktigt vad som är trasigt i ert förhållande men du fortsätter försöka reparera det.

*Du försöker komma på hur du ska uppföra dig för att han ska behandla dig likadant som han behandlar andra människor.

*Du känner dig ofta orolig och nedstämd.

*Du har svårt att göra upp planer, allt beror på hans skiftande humör.

*Du drar dig undan från vänner och bekanta och skäms över hur du låter honom behandla dig.

*Varje försök att reda ut problem med honom lämnar dig frustrerad med känslan av att ingenting är löst.

*Det känns som om ni talar olika språk.

*Din självrespekt och tro på din förmåga har minskat betydligt.

*Du känner dig illa till mods i hans sällskap men du älskar honom.

*Du misstror din uppfattningsförmåga, ibland tvivlar du till och med på ditt förstånd.

*När han är trevlig så undrar du om du inbillat dig tidigare episoder då han behandlat dig illa.

*Du är alltid på din vakt så att du inte ska säga eller göra något fel, något som retar upp honom.

*Du ältar era gräl om och om igen och försöker komma på vad som gått fel men hittar inget svar.

*Du är rädd för honom men får samvetskval för att du är det.

*Du vantrivs med ditt liv men är säker på att du inte kan få det bättre.

*Du har tappat intresset för saker du tyckte om att göra förut.

*Er relation slukar allt mer av din tid och energi men du får ingen rätsida på det.

*Du får stressymtom, t.ex sömnproblem, ångest, muskelvärk, huvudvärk, hjärtklappning.

*Du känner att du egentligen inte vill gå hem på kvällen, du dröjer kvar på jobbet, sitter kvar i bilen.

*Ibland känner du dig totalt orkeslös, nästan apatisk.

*Du har glömt bort vad som är viktigt för dig och vad du ville med ditt liv.

Känner du igen dig?

Om det så bara är i några av exemplen så är du med stor sannolikhet utsatt för psykisk misshandel av din partner. Psykisk misshandel lämnar inga blåmärken och benbrott, men det knäcker ditt inre. Många kvinnor som utsatts för både fysisk och psykisk misshandel har sagt att de upplevde den psykiska misshandeln som värre än slagen och sparkarna. Misshandeln brukar i regel trappas upp och det är inte ovanligt att den som misshandlar psykiskt börjar ta till även fysiskt våld efter ett tag.


Källor:

http://www.helsingborgskvinnojour.se/orsak_verkan.html

http://psykiskmisshandel.se/typer.html

http://psykiskmisshandel.se/misshandlad.html


18 svar to “Psykisk misshandel”

 1. efteråt!! Limö resan.. skolavslutning 1994 juni månad—bil,barnvagn, 2 barn + 1 mor…

 2. ja flera gånger har min 18åriga dotter,man och syskon misshandlat mig psykiskt,min mamma försvarar deras beteenden hela tiden. Min dotter kallar mig efterbliven värdelös,mongo idiot,det passar bara när jag har pengar,hon utnyttjar mig på alla sätt,ljuger för soc.Mina syskon kallar mig parasit tar kort på mig mot min vilja,ändå är dom över 35år,de tar kort för min cp-skada visar upp för vänner.de kallar mig parasit,smygfilmar mig.Mamma säger det är syskonkärlek bara,men jag har självmordstankar.Om dottern säger hon att det är puberteten men vadå hon är 18år! min man kallar mig idiot,driver med mig för jag inte kan engelska och tyska men kan inför hans vänner kan ha säga jag talar bra engelska tyska och sedan tvingas prata och sedan förnedrars,sedan tvingar han mig vara med på idrott trots min dåliga motorik,han hånar mig att jag gått särskola inte har körkort,tycker jag ska skaffa en älskare.Alltså detta gör han när han dricker,en dag kommer jag ta bort mig kan jag känna men samtidigt inte mobbingen har funnits runt omkring mig sedan jag var barn.har en lätt Cp-skada och autism.

 3. Hej Lena!Jag har precis läst din berättelse som berörde mig djupt.Det är så att jag måste nypa mig i armen för det känns så overkligt.Kan du inte bara lämna dem allihopa….bakom dig och gå vidare.Sök dig bort från dem alla till de som accepterar dig som du är.Sök hjälp utifrån.De kommer aldrig att förstå att de gör dig illa så länge du är kvar och accepterar det.Sen när du blivit starkare så kan du ha relation med dem på dina villkor.Du måste ha distansen för att bygga dig själv.Det är det enda som räddar en.Jag är inte handikappad på något sätt men psykiskt ”handikappad”efter långvarig psykisk misshandel.Mitt enda skydd är distansen till förövrarna.Mannen,familjen,ex man,barn,vänner.Distansen och tron på en enda GUD som älskar mig som jag är.Han skapade mig och till han ska jag återvända.Det ger mig hopp om att överleva när livet känns tungt.Att de elaka får sin dos förr eller senare.Låt de inte lyckas knäcka dig.Mvh CECILIA

 4. Måste bara påpeka att detta kan vara åt andra hållet.
  Hade en tjej som psykiskt misshandlade mig och utnyttjade min snällhet. Så många punkter stämmer in på detta.
  Psykiskt misshandel är 100 ggr värre än fysiskt för de sätter sig i själen.

 5. Hej, viktigt ämne att ta upp. Om ni vill kan ni titta in hos mig, där skriver jag om min upplevelse av psykisk misshandel och tankar om hur jag lyckades ta mig ur och hitta ett mer värdefullt liv.

  Kram till alla!

 6. Jag läste detta, och kan bara bekräfta att jag är i en sådan relation, men jag har förstått det innan, men hoppas att jag skall vara atark och kunna ta mig ur.

 7. Mycket intressant. Finns det exempel på när en man blir psykiskt misshandlad. Jag kan tänka mig att många exempel,ovan är lika men det kan nog skilja en hel del också. Tacksam för svar.

  Med vänliga hälsningar
  Magnus

 8. Jag är man och känner igen mig i detta från båda sidor. Jag vet inte vad, när och hur det har börjat även om jag under 3 månader mått väldigt dåligt av hur jag blivit behandlad och känner igen mig i ca 3/4 av punkterna ovan. Jag har under 14 dagar sagt ifrån men får då höra att jag gått från att varit den som misshandlats till den som misshandlar.
  Jag valde att inte berätta allt om en av mina tjej-kompisar för min flickvän. Den tjejen sms:ar jag rent vänskapligt med och pga av att jag har ljugit ”måste ” jag göra detta för att bevisa min oskuld då hon tror att jag bedragit henne. (vi hade umgänge för 1 år sedan dvs 1 år innan jag träffade tjejen jag träffar nu)
  Det har yttrat sig fysiskt från hennes sida (slag/sparkar) vilket gjort att jag hållt fast henne istället för att gå. Jag har blivit aggressiv och knuffat bort tryckt ner henne fysiskt då jag bett henne att sluta anklaga mig i samband med att hon visar mig diverse sms-konversationer med andra män som hon har haft kontakt/flirtar med under hela tiden vi träffats. Hon motiverar det med att hon inte ligger med dom. Hon har hotat mig, anklagat mig, begärt utdrag från min mobil, räknar antalet sms som är registrerade med vad som finns i mobilen.
  Jag vet inte om mitt beteende är är min reaktion på det som har varit men det är i alla fall fel av mig att bete mig fysiskt även om jag inte slagit utan jag har blivit slagen och sparkad.

 9. Vad bör man göra som 20åring och växt upp under grov psysisk misshandel? Jag känner att jag har tendenser att utveckla samma beteende själv. Kan det här ha skadat min självkänsla mer än vad jag tror? Kan man få prata med någon om sånt här??

  • Absolut! Man kan ta kontakt med sin vårdcentral och be att få prata med en kurator. I vissa kommuner finns det särskilda arbetsgrupper som tar emot män som slår och kränker. Där får man vanligtvis också hjälp att hantera sådant man blivit utsatt för själv. Det hänger ju ofta ihop. Det är jätteviktigt att man söker hjälp innan man skadar någon annan. Men ibland kan man få kämpa ett tag för att få hjälp. Beror lite på vart man bor och vem man får prata med vid första tillfället – tyvärr. Ibland kan man behöva ganska mycket mod och styrka för att nå ända fram. Lycka till!

 10. käre jesus,låt de här männen få en verkligfadersfigur,amen

 11. Helt otroligt. Allt stämmer in. Sitter och letar runt på internet för att hitta någon utsatt kvinna som är villig att ha mailkontakt, om så bara för en stund. Jag har just lämnat min sambo (varit tillsammans 6 år) och inser nu hur dåliga åren faktiskt varit. Har fått tips från kvinnojouren att hitta ngn som varit utsatt för samma sak, dela erfarenhet och känslor. Vet du ngn eller vart jag kanhitta?
  Mvh Malin

  • Lever med en sådan man nu. Mår så dåligt. Skulle gärna ha mejl kontakt med någon som har varit eller är i ett sådant förhållande.

   Mvh Miriam

 12. […] https://babyborderline.com/co-dependingmedberoendeskap/psykisk-misshandel/ […]

 13. Idag är jag 62 år. Sönder djup i själen efter alla dessa år. 21 år tillbaka lever ensamt. Han gifte om sig. Jag försökte berätta men vem bryr sig? Det är bakom nu men istället att leva jag sörjde. Min liv försvann utan glädje, utan kärlek. Mitt livs ”tyst tjuv” lever nöjd. Kanske mina livs prövningar?

 14. Hur många av er som upplevt psykisk misshandel har egna diagnoser/störningar , Isf vad?

  Mvh Andreas

 15. Jag är gift med en man som jag misstänker har nån borderlinestörning och som dessutom dricker alldeles för mycket. Hans psykiska misshandel och förnedring av mig bara eskalerar. Jag ringde den psykiatriska öppenvården och bad om hjälp. Jag ville ha råd om hur jag ska förhålla mig till honom och ombads kontakta anhörigstödjare på beroendeenheten. Jag fick bara rådet att skilja mig av en mycket trött och desillusionerad person. Jag är inte mogen för det än. Jag vet att min man är en idiot och en skitstövel, men jag vill inte lämna honom helt ensam i det här heller. Har någon här ett tips om vart jag ska vända mig?

  • Vänd dig till k familjerådgivningen där du bor. I varje kommun finns det en enhet som hjälper familjer där det finns någon form av misshandel, hos oss heter det Kriscentrum. De kan hjälpa dig att hitta strategier och vad du kan tänka på. Men tänk också på att de har anmälningsplikt.

   För mig som lever med en man som misshandlar mig psykiskt så finns alltid oron för att någon ska göra en anmälan… för det är ett moment 22… hur mycket jag än vill ha en lösning på det så vill jag inte att han ska bli lidande. Det är ett sjukt sätt att tänka då han får mig att må riktigt dåligt.

   Jag hoppas att du kan få hjälp via din kommun. Om inte så kan KBT vara en bra hjälp på vägen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: