Normaliseringsprocessen

Normaliseringsprocessen

En process där det som egentligen är högst onormalt till slut uppfattas som normalt.

Man kan se ett förhållande som en fotbollsplan. I början av förhållandet har mannen och kvinnan varsin planhalva och i ett normalt förhållande respekterar man varandra och samspelar över planhalvorna.

I vissa förhållande nöjer sig mannen inte med sin planhalva. Han vill ha kontroll över sin hemsituation och sin fru/flickvän. Därför tar han över mer och mer av kvinnans planhalva tills bara en liten, liten ruta återstår i ett hörn. På denna lilla ruta ryms det självförtroende, den självrespekt och den självkänsla som kvinnan har kvar.

Processen inleds ofta med att mannen talar om för kvinnan hur mycket han tycker om henne och hur viktigt det är för honom att de är tillsammans, bara de två. Kvinnan blir ofta smickrad av denna uppvaktning och hon vill ju också att de ska vara tillsammans, bara de två. Så kvinnan börjar avstå från att träffa sina vänner och sin familj.

Processen fortsätter med att mannen börjar komma och hämta sin fru/flickvän så fort hon har varit hemifrån på någon aktivitet. Ofta kommer han och hämtar henne från jobbet. Detta kan uppfattas som att mannen bryr sig om henne och det är inte ovanligt att andra fäller kommentarer likt: Du är allt bra lycklig som har en så omtänksam och snäll man!

Det är precis så som kvinnan fortfarande uppfattar mannen. Men detta är början till en isolering som han har kontrollen över.

Efter ett tag har det gått så långt att kvinnan inte har några vänner kvar och knappt någon kontakt med sin familj. Mannen börjar kontrollera hennes telefonsamtal och hon får inte gå ut när hon vill. Allt vad kvinnan gör, gör hon för att vara mannen till lags och för att inte reta upp honom/göra honom arg. All hennes kraft och energi går åt till att anpassa sig så att han inte ska bli irriterad på henne.

Det är nu slagen börjar komma, om de inte redan kommit.

När första slaget kommer skyller han ofta på missförstånd. Kvinnan chockas, mannen är ångerfull och lovar att det aldrig mer ska sek. Kvinnan förlåter honom. I detta skede anser hon ofta fortfarande att det är mannens fel. När första slaget väl har kommit dröjer det allt kortare tid mellan slagen.

Till bilden hör även att mannen börjar förtala kvinnan. Han säger att hon är ful, dum i huvudet, inte kan laga ordentlig mat, är en dålig mamma, aldrig kommer att klara sina studier eller sitt jobb… Han kan komma hem och blir ursinnig över att inte få den mat han vill ha, och kanske tvinga kvinnan att laga denna mat. När den sedan är färdig vägrar han att äta den. Mannen använder ofta barn, om barn finns med i bilden, för att få kvinnan att känna skuld.

Mannen växlar mellan värme och våld vilket gör att kvinnan inte släpper hoppet om att han ska ändra sig till det bättre.

I takt med att isoleringen ökar blir mannen den enda kvinnan har att bli bekräftad av. Den bild han har av henne blir den bild hon får av sig själv.

Misshandeln blir allt grövre och inträffar allt oftare. Ofta slutar misshandeln med samlag, som egentligen är en våldtäkt. Kvinnan går med på det för då blir han lugn. Mannens kontroll över kvinnan är total.

Kvar, på en pytteliten del av sin planhalva, är en kvinna helt utan självförtroende, Hon är mycket trött, psykiskt utmattad, känner det som att hon håller på att bli galen. Det är inte ovanligt att kvinnan börjar dricka alkohol för att döva sin ångest eller smärtan vid slagen. Alkoholen försätter henne i en ännu värre situation eftersom myndigheter inte tror lika mycket på en alkoholiserad kvinna som på en nykter person.

Normaliseringsprocessen definierar alltså vad det är som gör att kvinnor har svårt för att bryta upp ur våldsamma relationer. Det som tidigare varit onormalt som våld, förnedring och känslostympning blir närmast en självklarhet. Det som kännetecknar våldsamma relationer är mannens makt över kvinnan men för övrigt är varje kvinnas berättelse unik och de olika strategierna för att överleva våldet och behålla sin värdighet under processen är många.

http://www.helsingborgskvinnojour.se/orsak_verkan.html

http://www.sollentunakvinnojour.se/Vald_mot_kvinnor/Normaliseringsprocessen_


2 svar to “Normaliseringsprocessen”

 1. Kunde varit mitt liv (om man ändrar han till hon). Total kontroll, utbrott, träffade inte min familj på åratal. Kallades lat, självisk äcklig osv. Allt jag gjorde var fel. Ofta var det kopplat till försoningsex. Kul i början men blev snabbt något negativt och det var alltid hennes villkor som gällde. Om jag ville och inte hon så nobbades jag ofta ganska otrevligt. När jag inte längre orkade utan var redo att ta livet av mig, bad om hjälp till de som jag trodde var min vänner så var det ingen som ville hjälpa mig. Fick höra att det var obehagligt.

  Då förstod jag att jag var ensam. Tog mig upp men utsattes för flera sexuella övergrepp (Hon gick till andra killar för att förnedra mig). Nära döden som jag var så tog jag mig till slut ut med hjälp av socialtjänsten och en mansjour.

  Efter jag tagit mig ur har jag träffat måååååånga killar med liknande upplevelse. Har börjat prata med min vänner om våld i relationer på ett annat sätt. Än har jag inte träffat någon kille som INTE utsätts för våld i sin relation, alltså befintliga relationer. Våld från sina fruar. Även om våldet är mindre än vad jag varit med om. En väldigt skrämmande bild av världen måste jag säga.

  • Förlåt för sent svar, jag har lite problem med min adminpanel.

   Jag beklagar verkligen din historia Andreas. ❤️ Jag kan så väl relatera till känslan att vara så oändligt ensam som man är i en destruktiv relation när inte ens vänner orkar med att stötta en. Jag är väldigt glad att mansjouren kunde hjälpa dig att bli fri och att höra att du inte valde döden. ❤️

   Och detta kan verkligen hända både tjejer och killar, när ena partern har narcissistiska eller psykopatiska drag. Det finns tyvärr många empatistörda människor därute av båda könen. Men det är bra att medvetenhet sprids och att de som drabbas kan förstå att det inte är okej att bli behandlad på ett sådant sätt. Någonsin.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: