Mediciner

Mediciner vi bipolär sjukdom

Stämningsstabiliserande mediciner skall ses som basen för behandling av bipolär sjukdom. Dessa verkar genom att få hjärnceller att växa till sig, bli mer motståndskraftiga och stabila. Vilket i sin tur bör minska spänning mellan mani och depression. Utan stämningsstabiliserande medicin ses risken för att återinsjukna i bipolär sjukdom som mycket hög. För vissa räcker det med en enda medicin, för andra kan flera behöva att kombineras.  Denna medicinering är ofta livslång.

Exempel på läkemedel vanligen använda vis bipolär sjukdom:

Litium (Lithionit) är den mest beprövade medicinen med effekt mot både manier och depressioner. För visserligen med sig en del biverkningar så som ökad urinmängd, skakningar och viktökning, men de flesta märker inte alls av dem. Dosering styrs av regelbundna kontroller av blodets litiumhalt.

Valproat (Ergenyl, Absenor, Orifirl) används främst som ett alternativ till litium för att behandla och förebygga manier.

Lamotrigin (Lamictal) är en stämningsstabiliserare som också används som tillägg till litium och behandlar och förebygger manier främst.

Neuroleptika (Zyprexa, haldol, Risperdal, Zeldomx, Seroquel, Trifalon, Nozinan) behandlar man med vi akuta manisymptom. Ibland kan dessa också ha effekt på långtidsbasis.

Antidepressiva (Cipramil, Seroxat, Zoloft, Fontex, Cipralex, Fluoxetin, Citalopram, Efexor, Cymbalta) är inte stabiliserande för stämningen utan höjande. De används främst mot depressioner men bör användas med försiktighet då dessa kan utlösa manier, hypomanier och bland- eller snabbsvängande tillstånd. Bör därför endast ge i samband med stämningsstabiliserande medicin.

 

Som behovs- och sömnmedicin, vid exepelvis ohanterlig ångest eller sömnsvårigheter finner man ofta preparat så som Propavan, Lergigan, Theralen, Stilnoct, Immovan (som hjälper till vid insomning/sömn utan risk för att framkalla ett beroende trots daglig användning) eller ångestsämpande medel, tex. de sk. bensodiazepinerna av typ Sobril, Xanor osv. (Dessa är dock starkt beroendeframkallande!) Även bla Artarax, Theralen och Lergigan kan användas som lugnande/ångestdämpande och passar bra för vissa.

 

http://www.slso.sll.se/upload/Affektiva/Bipol%C3%A4r%20sjukdom/Bipol%C3%A4r%20sjukdom.pdf berabetad av baby borderline


4 svar to “Mediciner”

 1. LYRICA !!!

 2. Lyrica är bra men gick upp 30 kilo inte så bra:(

 3. Hej jag är en 25 årig tjej som utreds för ev borderline diagnos och jag skulle behöva lite tips om du har för att klara vardagarna med allt det innebär med att leva med denna vad vi nu ska kalla det. Har en tidigare Fibromyalgi och depression diagnos. tacksam för alla tips du har för ingen annan vill prata om det och när jag läser din blogg så känns det som jag själv kunnat skriva den. Tack på förhand /// Fia

 4. Är så sjukt nervig. Har inte kunnat somna. Ska till sankt sigfrid idag och börja en utredning gällande mitt psyke.
  Kollapsade både fysiskt och mentalt för 5 månader sedan och har gått på SSRI + Atarax sen dess. Det fysiska har gått ner men vanföreställningar och paranoia slås av och på med korta intervaller. Iom detta så tyckte min psykolog att vi skulle ta hjälp av öppenvården då saker och ting förmodligen grundar sig i mycket tidig ålder och det är nu i 20års åldern jag börjat reflektera över uppväxten, det som tagits för givet har tagit sig långsamt in i huvudet för att nu vilja ta över helt. Tvivel. Tvekan. Undran över hur man ska te sig till omvärlden som man föraktar så djupt.
  Nåväl.. Ville mest skriva av mig, nervig som sagt!
  Ska kolla in bloggen lite mer nogrant sen. Sökte bara på ”borderline medicin” på google hehe.. Såatteeh..
  Tja!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: