Vem är han?

Den utsatta behöver förstå misshandlarens personlighetsdrag, inte för att försöka ändra på honom (vilket nästan aldrig går) utan för att inse hur skadligt och destruktivt misshandlaren uppför sig och för att förstå att skulden för misshandeln alltid ligger på förövaren.


Vanliga drag hos masshandlande män:

Han har ett stort kontrollbehov eftersom han inte upplever sig ha kontroll över sig själv och sitt eget liv.

Han har behov av att dominera andra för att känna sig stark och betydelsefull.

Han har låg självkänsla och känner sig hotad av att andra lyckas.

Han känner sig osäker och otillräcklig och måste därför trycka ner andra för att känna sig bättre.

Han lägger skulden för sina tillkortakommanden på andra.

Han tycker hans egna behov är viktigare än andras.

Han är okänslig, kan inte sätta sig in in andras åsikter och klarar inte att känna empati med andra.

Han tycker att han alltid har rätt.

Han är otålig, lättirriterad och har kort stubin.

Han har orealistiska, orimliga förväntningar på andra.

Perfektionist.

Kan vara extremt avståndstagande och kylig då du är i onåd och han vill bestraffa eller kontrollera dig.

Han är långsint och förlåter inte.

Han kan ha snabba humörsvängningar.

Han är misstänksam och svartsjuk.

Han är arg, spänd och frustrerad.

(Listan är hämtad och modifierad från Beverly Engels bok ”The verbally abused woman”)

Vad menar han och vad vill han?

Den utsatta brukar ägna massor med tid och energi åt de två frågorna. Nu får du svar på dem.

Misshandlaren är inte intresserad av att reda ut sårande missförstånd. Han är inte intresserad av att sluta fred. Han vill inte diskutera ”problemet”. Han bryr sig inte om dina känslor och vill inte höra dig berätta att du är sårad. Han är inte alls intresserad av ditt välbefinnande eller att få er relation att fungera. Han är inte på din sida.

Även om han envist förnekar det så är han din motståndare. Hans största intresse är att få makt och kontroll över dig. Han gör det han behöver för att känna sig starkare och få dig att känna dig svagare. Hans drivkraft är vrede, inte kärlek.

Många kvinnor har älskat en man som inte kan älska tillbaka. Det kan vara en man som är så rädd för att binda sig så att han behandlar henne illa eller flyr eller bådadera. Det är viktigt att kvinnan förstår att det finns män med sådant här beteende. Ännu viktigare är att kvinnan vet var mannens förbindelsefobi hör hemma så hon inte tror att det här är något som bara händer henne för att just hon inte är värd att älskas. Många kvinnor tar på sig skulden för att just de träffar män med den här typen av beteende och tar på sig hela ansvaret för problemet.


Hur kan någon sluta att älska så plötsligt

Kvinnan undrar självklart vad det var som hände och tankarna snurrar:
– Hur kan någon som säger att han älskar tappa intresset så plötsligt?
– Kan förälskelse och kärlek bara försvinna så på en gång?
– Varför ljög han?
– Var ingenting han sa och gjorde sant och äkta?
– Vad gjode jag för fel?

Om du är eller har varit i den här situationen är det viktigt att du är medveten om att den här mannen faktiskt kan glömma att han och du har varit så nära, alla fina stunder som ni har delat och att han har lovat att vara rädd om dig och er kärlek. Den här mannen känner så mycket rädsla inför verklig närhet att den överskuggar allt det ni har delat. Det enda han tänker på är att han vill slippa känna rädsla och obehag. Han tar då inte hänsyn till någon annan än sig själv och sina känslor. Han drar sig undan, beter sig taskigt, grymt eller bara går och stänger alla dörrar efter sig – han flyr.

Det är viktigt att veta att du som kvinna vet att den här mannen inte flyr för att det har någonting med dig att göra eller att han inte är attraherad av dig och tycker om att vara tillsammans med dig. Skälet till att han flyr är för att han är medveten om att förhållandet inte kan fortsätta utan att han ingår någon form av nära förbindelse – och det är någonting han inte kan göra.

Är det bara mig han behandlar så här illa?
En man som har förbindelsefobi behandlar alla kvinnor på samma sätt och gör om samma misstag om och om igen. Men han vill tro att den ångest han känner för att binda sig är begränsad till just den kvinnan. Då ingen är perfekt så är det lätt att hitta en anledning som gär det lätt för honom att dra sig ur ett förhållande. Det är bara att titta på kvinnan han har ett förhållande med och hitta något fel hos henne. Oftast är det en egenskap som fanns och var uppenbar redan från början när mannen började sin uppvaktning och kvinnan förstår ännu mindre. Men det räcker som skäl för honom att snabb och kallt ta sig ur relationen.

Det är så lätt att som kvinna tro att hon är den enda som drabbats, att om hon bara vore ”rätt” så skulle han ha stannat och fortsatt att älska och åtrå henne. Men den här typen klarar inte av att ha några ärliga och sunda förhållande – inte med någon. Det är inte så att det finns en kvinna som är rätt och att hennes kärlek kan förändra mannen. Sanningen är den att de flesta kvinnor han har träffat har varit bra och fina kvinnor, och han har varit otrevlig mot dem alla.

Kan han förändra sitt beteende?
En man med sådant här beteende vet ofta mycket väl att han inte beter sig rätt, att han sårar och gör illa, men det är inget som han kommer att försöka förändra. Han tänker på sig och måste han fördjupa sig i att han har gjort någon illa så kommer känslan av skuld och den orkar han inte med. Han kommer bara att känna sig ännu mer infågad och ju mer snärjd han känner sig ju mer kommer han att försöka ta sig ur och fly. Du kan alltså inte förändra eller hjälpa honom, inte hur mycket du än vill och försöker.

Det här är en man med djup problematik och möjligtvis kan han få hjälp, men då måste han först ha insikten, sedan viljan, mod och tålamod för att sedan söka professionell hjälp. Det här är inte heller en problematik som man vänder på en dag eller två, det tar lång tid att göra förändringar och det krävs mycket arbete. Då mannen med den här sortens problematik inte orkar ta ansvar, inte orkar känna obehag och tycker det är lättare att fly så är det inte troligt att han går igenom den process en förändring kräver.

Acceptera faktum att han inte vill arbeta på förhållandet.
– Han vill inte att någonting ska ändras.
– Försök inte få honom att förstå att han har problem och det är du ska hjälpa honom.
– Om han vill ha hjälp, kan han söka hjälp den själv.
– Försök inte få honom att vilja ha ett mer moget förhållande.
– Försök inte övertyga honom om hur fantastisk, bra och fin du är.
– Fundera inte ut invecklade samtal för att du ska kunna föra fram hur du vill att ni ska ha det.

En man som genom våld kränker den eller de personer som han säger sig älska har naturligtvis stora problem. Han känner sig frustrerad och provocerad att använda våld.

Dessa problem måste mannen själv ta ansvar för! Det är aldrig en kvinnas fel att hon blir slagen!

Alla män kan sluta slå den dag de tar ansvar för sina egna handlingar. Att sluta skylla ifrån sig är ett första steg i processen att återta greppet om sitt liv.

Källor:

http://www.tuvaforum.se/nar-gar-hon.asp

http://www.helsingborgskvinnojour.se/orsak_verkan.html

http://www.tuvaforum.se/dysfunktionella-relationer.asp

http://www.tuvaforum.se/forbindelsefobi.asp

http://psykiskmisshandel.se/vem.html


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: