Varför stanna kvar?

Varför stannar hon kvar? Nedan följer en lista på orsaker som bidrar till att en misshandlad kvinna kan välja att stanna kvar i ett destruktivt förhållande:


 • För att förhållandet en gång började med kärlek, som vilket förhållande som helst.
 • För att de har barn ihop.
 • För att en kvinnomisshandlare växlar mellan våld och värme.
 • För att en man som misshandlar sin kvinna först har plockat bort hennes sociala skyddsnät. Han har isolerat henne, fått bort henne från släkt, vänner och arbetskamrater.
 • För att en misshandlad kvinna inte tror att någon kan eller vill hjälpa henne.
 • För att hon genomgått vad som kallas normaliseringsprocessen.
 • För att en misshandlad kvinna är rädd att förlora sina barn.
 • För att kunna skydda sina barn gentemot att lämnas skyddslösa hos pappa.
 • För att en misshandlad kvinna är rädd att inte bli trodd.
 • För att en misshandlad kvinna är rädd att bli dödad.
 • För att en misshandlad kvinna som ständigt utsätts för kränkningar, våld och hot om våld blir förvirrad och utmattad, otrygg och rädd.
 • För att en människa som regelbundet blir misshandlad till slut förlorar all sin självkänsla och all känsla för vad som är rätt och fel. En misshandlad kvinna tar på sig skulden för att hon blir slagen. Kvinnan kan stanna hos en man som slår av rädsla för att bli utsatt för ännu värre misshandel. Hon är rädd att bli dödad, rädd att bli socialt utstött, rädd för ensamhet. Kvinnan mister inte hoppet om en förändring till det bättre. Kvinnan mister inte hoppet om att han skall sluta slå.

Det är viktigt att minnas, att misshandeln inte börjar när första slaget faller. Processen startar långt tidigare.

När själva misshandeln börjar, har mannen redan ”grepp” om kvinnan. Hon tror att hon är hjälplös utan honom och vill dölja det för yttervärlden. Ingen ska få veta att han slår henne. Hon tar på sig skulden för att han slår. Det är hon som är en dålig människa, känner hon. Därför kan de hålla fasaden i många år.

Mannen växlar mellan våld och värme, han är ofta väldigt snäll och ömsint, fram till nästa gång han slår. Ofta tar han också hand om henne efter misshandeln, sköter hennes skador och plåstrar om.

Denna ombytlighet gör att hon försöker bortse från att han slår och fokuserar på de stunder då han är snäll.

Oftast slutar misshandeln med ett samlag, vilket egentligen är en våldtäkt. Hon underkastar sig samlag istället för att bli misshandlad eller ihjälslagen. Hon tycker kanske inte att det är en våldtäkt. Hon kan säga att han aldrig våldtagit henne, men efter en tid kan hon berätta att mannen ofta vill ha samlag efter att ha slagit. Hon går med på det för då blir han lugn.

En kvinna behöver inte vara inlåst för att vara fånge i ett förhållande. Rädsla, psykisk misshandel och fysisk utmattning gör att hon inte klarar av att fly från terrorn. Att ta sig ur ett förhållande där mannen regelbundet misshandlar och hotar är svårt och kvinnan behöver stöd. Men steg för steg, lite i sänder, kan hon förbereda sig för att lämna honom.

Källor:

http://www.helsingborgskvinnojour.se/orsak_verkan.html

http://www.sollentunakvinnojour.se/Vald_mot_kvinnor/Normaliseringsprocessen_

http://www.kvinnojour.net/kvinnor.htm


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: