Inbillad fulhet?! BDD – Body Dysmorpic Disorder
Jag snubblade över en intressant artikel:
BDD – Body Dysmorpic Disorder
Skrivet av aspbladet, 16 maj, 2011 ·

Body Dysmorphic Disorder, på svenska kallad Dysmorfofobi (ibland kallar man det även för ”inbillad fulhet”) är en psykiatrisk sjukdom som kan räknas till gruppen OCD spektrum syndrom (tvångssyndrom) och innefattar:
- En överdriven upptagenhet av en inbillad eller minimal fysisk defekt.
- Upptagenheten orsakar signifikant lidande eller funktionsnedsättning. Detta gäller det sociala livet, arbete och/eller studier samt andra aktiviteter.
Vad i utseendet brukar man bekymra sig för? Vanligast förekommande är hår, hud och näsa men man kan vara orolig över vilka kroppsdelar som helst. Det man kan uppleva som fel är att området är ärrigt, ojämnt, asymmetriskt, oproportionerligt, missfärgat, för stort, för litet, osv. Varianterna är oändliga och det är egentligen bara den drabbades egna fantasi som sätter begränsningarna.
Beteenden Den som drabbas upplever stor ångest i många för andra, vanliga situationer och för att lindra den läggs mycket tid och möda på att dölja eller kontrollera den upplevda defekten.
Vanligt förekommande är:
- Speglingskontroller eller undvikande av speglar (för att slippa fastna framför dem).
- Överdriven kroppsvård och användande av hudvårdsprodukter (sminkning, krämer, brun-utan-sol osv.).
- Söker försäkringar om det egna utseendet från omgivningen.
- Korrigering/petande i huden (ofta kallat skin-picking).
- Söker vård i form av plastikkirurgi, hudspecialist och dylikt.
- Kamouflage, försök att dölja “defekten” med hjälp av t.ex. mössa, halsduk och andra kläder.
Konsekvenser för den drabbade Att uppleva denna ångest kring sitt utseende och hela tiden försöka kontrollera den med olika strategier, även kallat säkerhetsbeteenden, leder naturligtvis till oerhörda konsekvenser. Orken tar slut och det leder istället till att man undviker en massa situationer, vilket i sin tur leder till stora begränsningar i vardagen, både känslomässigt och praktiskt. Obehagskänslor och oro är framträdande.
Den drabbades tillvaro kan karakteriseras av följande:
- Att inte våga umgås med andra människor.
- Isolering och ensamhet.
- Liten eller ingen tid till aktiviteter man tycker om.
- Depression och hopplöshetstankar som kan leda till självmordstankar.
- Nedvärdering av sitt eget utseende och övervärdering gällande hur attraktiva människor i omgivningen är.
- Att inte känna sig förstådd av sin familj och omgivning.
- Destruktiva beteenden i form av att självskador, som en naturlig följd av kraftig ångest. Anorexi, bulimi, överdriven träning etc kan vara exempel på sätt att styra sin ångest.
Vem? Att svar på vem som kommer att få BDD, kan vara svårt. Forskning pågår och man håller så sakta på att försöka bena ut det hela. Vad man framförallt förstått att är att det inte finns bara en orsak utan att flera orsaker bidrar. De kan vara biologiska, man kan se vissa mönster att en överkänslighet kan vara ärftlig. Orsakerna kan även vara psykologiska och eventuellt kulturella. En del forskning tyder på att sjukdomen finns spridd i hela världen, men av naturliga och ekonomiska skäl bedrivs mer forskning i västvärlden. Just nu har både England och USA kommit långt i sin forskning, därav övervikten av information på engelska. Man anser att ca 1% av befolkningen lider av BDD, en hög siffra för en så pass ”okänd” sjukdom. Det är precis lika vanligt bland kvinnor som bland män.
Hur och varför? Oftast debuterar sjukdomen gradvis och kan ibland upplevas som överdriven men till viss del åldersadekvat utseendeoro.
Omskakande livshändelser eller förändringar i livet som upplevs som stressfulla kan bidra till att sätta igång symptomen och få sjukdomen att bryta ut.
När? Genomsnittsåldern för insjuknande är 16 år, men diagnos och behandling brukar tyvärr oftast komma i vuxen ålder. Skälen kan vara den skam som är en del av problematiken. Den drabbade kan ha sökt psykiatrisk hjälp men dolt eller låtit bli att tala om utseendeproblematiken. Det kan också bero på att den sjuke faktiskt inte ser sin upplevda fulhet som en sjukdom utan ett faktum. Vad man söker för kan istället vara sin ångest eller depression.
Behandling Tack vare den forskning som ändå har bedrivits, har man upptäckt att det finns behandling med god effekt. Problemet är att det också är en krävande sådan som för den sjuke innebär ett aktivt deltagande. Receptet är psykofarmaka, framför allt i form av antidepressiva medel i kombination med psykoterapi, KBT (kognitiv beteendeterapi).
Text: Kajsa Jansson, http://aspbladet.wordpress.com/2011/05/16/bdd-body-dysmorpic-disorder/
(eller: https://babyborderline.com/bdd-body-dysmorpic-disorder/)
****************************************************************************************************************************************************************************************
Alltså. ”Inbillad fulhet”. Den fula ankungen som egentligen är en svan. Kan det vara så att det är spegelbilden som är skev och inte personen som står framför spegeln? För hur jag än vrider och vänder på spegelbilden så är den ändå alltid ful. Och jag blundar. Kanske är det inte mig det är fel på utan bara mina ögon som ser en inbillad reflektion. Som min hjärna har hittat på själv. Eller är det så att det är min ytterst subjektiva tolkning av den oskyldigt objektiva spegelbilden som är orättvis. Skönhet är ju någonting subjektivt. Jag borde inte kunna bestämma vad andra ska tycka, ändå gör jag det. I tron att jag verkligen är ful. I tron att alla andra använder min mall för vad som är vackert eller ej. Men det sorgligaste av allt är väl att jag tycker själv att jag är så ful, eller hur? Oavsett om jag är det eller inte. Och hur fan vet man om man bara inbillar sig, eller om man verkligen är ful…
jag lider av BDD och det kan bli kontrollerbart anser jag. om man slutar titta i speglar. men på din fråga så kan jag bara svara att det inte finns fult eller vackert, det är bara en temporär uppfattning av massan
helt rubbat faktiskt
Jag kan bara svara utifrån mina värderingar och smak men jag tycker inte du är ful alls. Snarare tvärtom, det finns någonting i ditt ansikte jag dras till och gillar. Du har inte många bilder på dig själv här, men det jag ser gillar jag…
Vill också lägga till att jag verkligen diggar dina fotografier. Vissa är riktigt riktigt bra och en av mina favoriter är den där man ser händerna under vattnet och ena handens fingar delvis ovanför ytan.