Survival

Survival: When you are in deep trouble, say nothing, and try to look like you know what you are doing…

Jag förstår inte. Jag kan inte tänka. Tankarna flyter trögt igen. Kallsvetten smyger fram ur huden och det susar bakom ögonen. Hjälp, hjälp, hjälp mig. Snälla. Slåss eller fly. Musklerna som spänner under huden. Jag är inställd på överlevnad. Allt annat har bleknat bort. Längst ner på bottnen. Som ett skadat djur. Jag uppnår inte ens de fysiologiska grundbehoven om man ska jämföra med tex Maslows behovstrappa. Jag är lägre än lägst. Öppnar inga räkningar, äter mat när någon bjuder, parasiterar på andra, pantar jävla äckliga tomburkar och hoppas att jag kan somna på kvällen utan att gå sönder igen och igen och igen. Hjälp, hjälp, hjälp. Snälla rädda mig. Jag orkar inte. Kan inte be, kan inte tigga, all kraft är slut…

 

Abraham Maslows teori om motivation förklarar hur människor prioriterar sina behov. Den primära iden innebär att behoven på en lägre nivå måste vara tillfredsställda innan högre mål blir viktiga för individen.
Maslows behovstrappa har fem nivåer av grundläggande behov och dessa behov är:
1. Fysiologiska behov
2. Trygghetsbehov (psykologiska behov)
3. Samhörighets- och kärleksbehov (sociala behov)
4. Självkänslobehov (egobehov)
5. Behov av självförverkligande
Fysiologiska behov
Är de grundläggande behoven som luft, vätska, mat, värme, sömn, sex. Tillgodoses inte de här behoven kan vi drabbas av sjukdomar, irritation, smärta, obehag och människan strävar efter att tillfredsställa behoven och uppnå jämvikt.
Trygghetsbehov
Är de psykologiska behov som struktur, stabilitet, skydd, fred och trygghet. Behovet av trygghet har att göra med att skapa stabilitet i en föränderlig omvärld och tänker inte alltid på den förrän bristen på tillfredsställelse blir uppenbar. Människor som bär sin egen otrygghet inom sig behöver lära sig hantera de beteenden innan han/hon kan känna trygghet och stabilitet.
Samhörighet och kärlek
Är de sociala behoven som kärlek, vänskap, tillhörighet, förståelse och acceptans. Människan har ett stort behov av grupptillhörighet och delaktighet och av att känna sig förstådd och behövd.
Självkänsla
Är ett egobehov som självrespekt, erkännande, bekräftelse och uppmärksamhet. Behoven kan delas in i två kategorier: den inre självkänslan och den yttre självkänslan.
Den inre självkänslan innebär att individen vet att han/hon har kompetens, att man kan och gör saker. Den yttre självkänslan innebär att man får erkännande och uppmärksamhet från andra.  När behoven uppfylls känner sig personen självsäker och värdefull och om de inte uppfylls leder det till frustration och individen känner sig underlägsen, svag, hjälplös och värdelös.
Behov av självförverkligande
Innebär att du utvecklas som person och bli mer och mer den man är, för att slutligen nå upp till sin fulla potential.

(Källa: http://paspaningmedmia.blogspot.com/2011/05/maslow-behovstrappa.html)

 

~ av S på oktober 7, 2011.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: