Instabilitet

Instabiliteten svajar under mina frusna fötter. Den är ett ruttet scengolv i våldsam  konvulsion. Rastlös, jagad, blicken irrar planlöst, fingrar darrar överberusade av förvirring. Vart ord, varje liten förnimmelse, ett minne, en ljudlös doft ödelägger fördämningen bakom vilken ångesten ruvar. Jag simmar mot ytan, men jag absorberas av sjögräs och lera.

En sekund av ljus, mungipan dras mot himlen, blottar vita tänder och ett svagt leende. Nattsvartheten göms bakom murar av kallt stål och allting är precis som förut. Jag viker hundra nytvättade tröjor, omsorgsfulla fingrar mot mjuk och nygräddad bomull. En ordinär människa, i en tom tvättstuga under kala glödlampor. På väg hem mot ett ordinärt liv.

Men under huden glöder smärtan. Jag gråter snor framför helkroppsspegelns vassa reflexition. Trasar sönder garderobens konfektion till strimlor av förtvivlan. Vart bomullsplagg som snuddat huden blir obevekligt förvisat till högen av fulhet. Och innerst inne viskar jag för mig själv att det inte är klädernas fel, de är helt oskyldiga, brickor i ett spel. Det frånstötande sitter i mitt människoskal, skulpterad så som arvsanlagen anvisat men fördömd av min hjärnas lättleddhet. Huvudet bedraget och förledd av skönhetens fullkomlighet.

Jag är uppdelad i två; det sitter en demon på min axel. Han viskar att jag är ful. Hjärnans kugghjul maler envetet motsatsen, men jag föredrar demonens uppriktighet. Och jag böjer huvudet i skam, skammen över att vara ful. Hukar under inbillningar om omvärldens hånfullhet, bygger om komplimanger till elakheter, letar efter bekräftelser till min övertygelse.

Så fort jag vecklar ut vingarna och bereder mig på att lyfta tappar jag balansen.

Tänk om, tänk om, tänk om jag aldrig kommer bli hel. Jag är så förjävligt in i helvete rädd att vara olagningsbar. Medicin på medicin som tycks misslyckas med att tämja min uppfuckade hjärna. Jag har ju fått massor med piller, varför händer det inget? Och terapi. Men smärtan, vad fan gör den där, i bröstet? Tänk om jag är obotlig? Tänk om det aldrig blir bättre än så här?

~ av S på oktober 25, 2009.

4 svar to “Instabilitet”

 1. Har du borderline ?
  Man kan aldrig bli frisk från det, det vet du va ?
  Man kan visserligen lära sig att kontrollera den och leva med den på ett annat sätt.
  Men man kan inte någonsin bli 100% frisk..

  Men jag hoppas att du lär dig att kontrollera den (på andra sätt).

  MvH Eriiza

 2. Delar din rädsla. Den där gnagande känslan som säger att ”du kan lika gärna ge upp nu, för jag kommer förgöra dig förr eller senare ändå. Du drar bara ut på lidandet”. Ibland känner jag mig som en marionettdocka. Som nån leker med. Vill se hur mycket jag klarar…

  Sen blir jag förbannad. För jag förtjänar fan att mår bättre än såhär. Och den jäveln som håller i trådarna ska inte få vinna. Inte över mig! Inte över dig!

  Kram

 3. Stannar till hos dig en stund, blir berörd av allt du skriver, lämnar en kram som jag hoppas kan värma en stund och låta demonen tiga still.

 4. Kära Fina vän! ❤ Dina ord berör mig verkligen!! Jag blir ständigt överväldigad över din skrivkonst! DU ÄR EN POET!! Jag ska fråga dottern min ang hur man kan utge sin bok……har bara varit så mycket i vardagen att jag alldeles har glömt bort att fråga. Förlåt! Angående andlighet skrev jag lite om det i inlägget Onsdagsförmiddag den 14 augusti 2013. Läs gärna! När började du bli intresserad av det andliga? Hur kom du i kontakt med den världen och all andlig litteratur? Jag tänker på dig och hoppas att du får några stunder varje dag då du kan få lite lugn och ro! Vi är många som bryr sig om dig!<3 tusen varma kramar, Anna

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: