Försäkringskassan lyder under regler from HELL

Jag pluggade 100% under höstterminen, blev ordentligt fångad av depression under jul och fortsatte på våren med att plugga 50% istället. Därmed sjukskrevs jag alltså på 50%. Så långt, allting väl. Dock fick jag inga pengar från försäkringskassan, för mina sjukskrivna 50%, men jag tänkte i min enfald att det säkert var krångel och kö hos försäkringskassan, så jag väntade.

I april bestämdes det att jag skulle vara helt sjukskriven i och med mitt konstanta tillstånd av antingen fågel eller fisk, aldrig däremellan, vilket försvårade min skolgång rejält. (Svårt att lära sig någonting när man antingen flaxar bland molenen eller knappt kan sitta upp och än mindre bry sig om muskelfibrer eller PH-värden). Men fortfarande ingenting från försäkringskassa, inte ens ett litet brev.

Så jag ringde, och fick veta att det inte lämnats in något sjukintyng på mig, under vilket jag måste skriva på. Men de skulle skicka ett bums, och konstigt att min läkare inte sagt åt mig det, att ringa och säga till att jag var sjukskriven. -Ja, vad konstigt ekade jag, inte ett dugg förvånad. Efter att sjukintyget var framkommet och tillbaka skickat ringde en dam från försäkringskassan.

Hon förklarade att om man är studerande, så får man ingen sjukpenning. Nej då, det gäller bara för arbetslösa eller arbetande. Vad jag däremot kunde få var att fortsätta som studerande men utan krav på resultat och fortsatt bidrag från CSN. -Alltså, jag betalar för min egen sjukskrivning?! Halvvrålade jag och damen blev rädd och gick och hämtade experten på sådana frågor, hon var ju så ny och visste ingenting. Experten medgav att reglerna var fyrkantiga men att de måste följas, till punkt och pricka, det är ju regeringen som har skapat dem. Hade jag haft det minsta extrajobbet parallellt med studerina kunde jag ha fått sjukpenning, men nu gick det inte alls, bidrag från CSN var det som gällde. -Men jag betalar ju skatt! smågrät jag, men experten förklarade att om man studerar så får man inte bli sjuk, sådana är reglerna.

 

Så nu är jag krossad, knäckt och trampad på. Jag får låna pengar till min egen sjukskrivning. Pengar som  kunde ha använt till en utbildning i framtiden. Och eftersom jag gått ner till studier på 50% innan jag blev heltidsjukskriven får jag endast 50% från CSN, resten får jag krypa till SOC för att be om. Pengar som SOC hade kunnat skänka åt bättre behövande, OM försäkringskassan hade fungerat för alla samhällets små innevånare. FY FAN!

~ av S på april 27, 2009.

9 svar to “Försäkringskassan lyder under regler from HELL”

 1. för i helvete. studerande har väl lika stor rätt att bli sjuka som de som arbetar? Hur har de tänkt att det här landet ska kunna ha högutbildade, icka arbetslösa medborgare om deras regler innebär att man inte har råd att studera? Det är lite ”skyll dig själv, du är ung och du är sjuk så det är ditt eget fel”- policy. Helt galet.
  Stå på dig och låt inte det här krossa dig!
  kram

 2. Åååh jag blir så arrrg! :@ Men vad säger socialen då? Är det ok att söka bidrag där trots att man studerar? (Om man har sjukintyg).

  Tusen tack för kommentaren förresten ❤
  :*

 3. Jag känner med dig, men vet att du inte är ensam i din situation.
  Kram
  Alexandra

 4. det är fan sjukt att det får gå till så..ju mer jag hör om försäkringskassan, sos…och mitt eget kära lilla csn desto argare blir jag!

 5. Låna inte ett öre! Om du iallafall tvingas gå till sociala så kan de gott ta hela kostnaden.

 6. ååhh jag känner igen det här som faaaaan! Jag blir så jävla förbannad! Jag säger desamma, stå på dig o låt inte detta vara ett hinder för din framgång!! Men visst fan tar det emot! Jag har haft så jävla mkt problem med försäkringskassan i mina dagar. Fy fan för dem alltså. Dessutom så borde den där läkaren få en spark i arslet! Jag har fortfarande inte fått mitt körkortstillstånd på 6 månader pga av att läkaren inte haft ”tid” att skriva under. BULLSHIT! Det är inte prioriterat med andra ord.

  Jag håller med dig.. Det är okunskap. Har man inte varit med om liknande, har en anhörig som varit där eller verkligen vill försöka sätta sig in i en annans människa situation så kan man inte förstå. Inte ens i närheten.

  Kram på dig! Hoppas detta löser sig nu!!

 7. De pengar som du får utbetalda från CSN under den tid du är sjukskriven är pengar som du inte lånar. Du behöver inte betala tillbaka dem. Det är en form av sjukskrivning för studenter. Inte heller påverkar dessa pengar hur många veckor du har kvar att använda. Du får alltså samma summa som när du pluggar, men behöver inte betala tillbaka och det dras inte av från det antal veckor du har kvar att använda.

  Så var det för mig när jag blev sjukskriven. Men då gäller det ju att du har sjukskrivit dig från första dagen…

 8. Fy fan, det är ju riktigt ruttet! Jag trodde att det var meningen att man i ett sånt tryggt fint land från Sverige ska få hjälp och stöd när man behöver det och inte sparkad på. Förbannad jag blir!

 9. som Charlyene skriver går det utmärkt att vara sjukskriven på csn. du fortsätter att få pengar från csn men lånet bli bidrag istället.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: