Fri

Det har hänt någonting. Någonting ödesdigert. Omvälvande. Jag fick ett isblock i mitt huvud, som ruskade om alla kretskorten i min hjärna, fick det som varit glappt att sluta. Isblocket bestod av ett häfte, svarta ord mot vit bakgrund, som jag fick på min lektion i social psykiatri. ”Kvinnomisshandel vaddå?” Skrek rubrikben. Men det var inte förrän jag öppnade sidorna jag frös fast i golvet, det var något fel, hur fan kunde den här texten handla om mig?

Du upplever att din partners personlighet ändrats sedan ni inledde er relation. Humöret blir sämre och han blir alltmer missnöjd och kontrollerande. Han klagar ofta på dig Din partner är ständigt missnöjd med ditt beteende. Han kan tycka att du klär dig fult, har fel vänner eller inte ger honom tillräckligt med uppmärksamhet.

Va? Va? Va? Det låter bekant. Det är mitt liv. Hallå! Hur hamnade det på papper i skolan? Märkligt!

Män som visar upp överdriven svartsjuka har ett starkt kontrollbehov. Var särskilt vaksam om du till exempel känner dig tvungen att stanna hemma från firmafesten eller tjejträffen på grund av hans attityd. Då styr hans behov ditt beteende och du blir isolerad från andra.

Mmmhmm. Alla kvällar i veckan är jag hemma och tittar på TV med Han istället för att vara i stallet, träna eller med vänner, för om jag gör det, då umgås jag för lite med Honom.

Brukar din partner läsa dina sms- eller e-postmeddelanden? Brukar han gå igenom din väska eller dina fickor? Det tyder på att han är svartsjuk och har svårt att kontrollera sina känslor.

Det var länge sen jag vågade spara sms från manliga vänner på min telefon.

Mannen får raserianfall och slår sönder saker i hemmet. Kanske kastar han porslin eller sparkar sönder dörrar. Han kan även ge sig på hunden, katten eller andra husdjur. Detta är våldshandlingar som är ägnade att skrämma.

Ja, både jag och hunden och katterna brukade sitta i tvättstugan då. När Han är arg och full. det har hänt mer än en gång.

 

Men Han har aldrig lyft en hand mot mig. Men Han uppvisar, ser jag nu, andra varningssignaler som jag inte kan bortse ifrån.  När Han slet upp mig för andra morgonen i rad klockan fem för att diskutera vårt förhållande, då svartnade det framför mina ögon. ”Paus, paus, jag vill ha paus” fick jag fram, varvid Han stelt och argt reste sig upp, samlade ihop sina tillhörigheter och halvsprang ut ur lägenheten. Jag låg kvar och försökte först det otroliga i det som har hänt.

Lade förlovningsringen ovanpå micron, som en symbol för vårt misslyckade samhavande. Gick ut i solen, kände gruset under mina fotsulor och värmen mot min, ur garderoben framplockade, vårjacka. Grävde djupt i hjärtat, men hittade ingenting, vände ansiktet mot solstrålarna och kände efter hur det kändes att få göra precis vad jag ville. Jag gick vägen fram, sparkade på småsten, och njöt, njöt av att vara fri.

~ av S på mars 28, 2009.

9 svar to “Fri”

 1. Jag vet PRECIS vad du menar!
  Sjukt när man kan läsa nånstans om sitt eget liv o tänka att ”va fan, detta e ju jag!!!”

 2. Njut min kära vän, det är du värd!

 3. fan vad glad jag blir för din skull! Må väl!

 4. Tack för att du delar med dig…

 5. du är fin, bäst, underbar!

 6. Jag blir glad för din skull nu!

 7. När man flyr till tvättstugan med husdjuren för att pojkvännen fått ett raseriutbrott är det nog läge att dra. Stå på dig!

 8. Det är skitsvårt sånt där. Har levt med en sån där stackars idiot jag också, och det tog lång tid att försöka förlåta mig själv efteråt för att jag lät det gå så långt som det gjorde. Man börjar nämligen hjälpa till själv till sist. Med att trycka ned sig menar jag.. Särskilt vi som är mycket starka har det svårt, vi har svårare att tro på att vi har så fel om en människa som vi älskar. Nu har ju inte jag koll på hur länge du varit ihop med honom (ännu, får väl läsa på 😉 men kom till din blogg från min då du kommenterat där nyss), men har ni levt ihop är det inte klart ännu. Låter som ett hot, jag vet – och det är det. För mitt vad det är sitter du där och ber om förlåtelse för att du kränkt honom hahahahaha
  …Men du beskriver den ambivalenta känslan så bra i ett nyare inlägg (fast jag valde att kommentera här) så kanske, kanske – om du läser din egen blogg som vore den skriven av någon annan – kommer du att kunna hjälpa dig själv ur det här. Var och en sin egen mognad 🙂

 9. okey. tbx. Nu har jag läst på. Här och där och alla HAN. Ja inte undra på att du har borderline! Hahahaha (sorry, jag har en morbid humor…)
  Du har redan gjort resan ser jag. Gå tillbaka i dina egna ”Han”-fotspår om du törs, baby-bip :-). Har du inte gjort det förr, kommer du att baxna! (Jag menar att du ska läsa allt du själv skrivit om ert förhållande den här tiden.) Sätt på dig dina nya fri-ska ögon, så fattar du vad jag menar 😉

  ps, Näe jag är inte ett dugg självgod och dryg och vet allt om hur du ska bete dig så du gör RÄTT!!!!!, utan nu snackar vi dammar av TR-hybris.. Äh, skojar bara. Du är bra, tjejen.

  //TR

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: